Innovation

BOSTAD

SÅ FÖRVANDLADE DE RADHUSET TILL ECO NOW HOUSE

Hur skapar man ett miljövänligt hem? Den frågan ställde sig Anders Hallström när han med familj flyttade in ett radhus från 1967. Svaret på frågan skulle visa sig bli utgångspunkten för ett omfattande projekt – Eco Now House.

När han och hans familj flyttade in i radhuset i Vallentuna så vaknade idén om genomföra ett projekt med fokus på klimatsmart renovering. För nybyggda hus finns en rad termer som passivhus, lågenergihus etc. men de fokuserar nästan enbart på energiförbrukningen. Jag ville ta konceptet om ett ”miljövänligt” hus fullt ut och även inkludera material, inredning mm.

– Det är också en sak att flytta in i ett färdigt nybyggt ”ekohus” men för oss var frågan hur vi själva kunde renovera vårt befintliga boende. Erfarenheterna av projektet har dokumenterats på hemsidan econowhouse, komplett med inköpsguide tips och inspirerande bilder. Förutom hemsidan så görs nu även en studie under ett år där klimatavtrycket från hela familjen registreras. Huset är hjärtat i studien där maten som lagas bokförs i detalj tillsammans med varje förbrukad Kwh, men även varje färdad km och all konsumtion/varje förbrukad krona. Resan kan följas löpande på webbsidan econowhouse.se

Radhuset är nu totalrenoverat till ”Eco Now House”. Genomgående har giftfria och energisnåla produkter valts. Några exempel på områden många kanske inte tänker på är innerdörrarna och tvättstugan. Innerdörrarna från Ekstrands är fria från formaldehyd och målade miljövänligt, ytterdörren från samma fabrikant har passivhusstandard och marknadsledande prestanda. Läser man garantivillkor så framgår på många andra tillverkares dörrar att de tex måste vara skyddade av tak

– de tål inte ens regn! Kvalitet och hållbarhet har varit viktiga paramterar i Eco Now House för att komma så långt från slit och släng som möjligt. Itvättstugan har Svanenmärkt inredning från Vedum kombinerats med bla energisnålt torkskåp från Nimo.

– Många miljövänliga produkter kan jag uppleva som trista, lite som bruna kuvert. Jag har aldrig förstått varför man måste välja snyggt eller miljövänligt? Läste någonstans att bruna kaffefilter tex är framtagna just för att se miljövänligare ut men i själva verket är mer gifitga än de vita då de färgas bruna. Det är som att det finns någon outtalad regel att ”miljövänligt” måste se ut på ett visst (tråkigt) sätt. Ur denna aspekt finns det en produkt som jag tycker symboliserar stora delar av projektet. Det är Bolefloor – ett designgolv och saftigt ett smart miljöval. Utöver att (miljöcertificerat) trä i sig är bra så är brädorna inte raka, utan följer trädets naturliga kurvor man får på så sätt ut fler brädor ur ett och samma träd.

– Vi har fått ett otroligt läckert golv som dessutom är miljövänligt. Det är en del av grundtanken med EcoNow House – miljövänligt och snygg design är ingen motsättning, med rätt val går det hand i hand.

INVIGNING!

Den 24 september är det öppet hus hos familjen Hallström.

Då är alla välkomna att komma och titta.

Läs gärna mer på www.econowhouse.se

Share This Post :