Innovation

BOSTAD

ETT TRAPPSORTIMENT SOM ÄR FLEXIBELT, FUNKTIONELLT OCH SNYGGT

En trappa kan ju vara enbart en trappa. Så är det dock inte för ATAB trappan. För dem är det en inredningsdetalj som ska ha samma status som en möbel. Den tanken och deras flexibilitet, lyhördhet och noggrannhet i alla led har gjort att det går bra nu. Mycket bra till och med.

Egentligen är det ganska självklart. En trappa kommer att finnas i ditt hus, eller din villa, i minst 20 år och troligen längre än så. I det perspektivet blir det så klart nödvändigt att vara noga med detaljer, form och funktion. Något man lärde sig redan på 1980-talet.

– Vi var ett av de första svenska företagen i vår bransch att exportera trappor till Tyskland och i samband med det förstod vi att tyskarnasåg trappan som en möbel, säger Per-Ola Ström försäljnings- och designchef på ATAB trappan. Det får man väl erkänna att så var det inte i Sverige då.

Den vetskapen och lärdomen tog man med sig och drog nytta av i kommande produktion, vilket ledde till ett försprång gentemot konkurrenterna och ett sortiment som är flexibelt, funktionellt och snyggt designat. Idag har man 27 anställda, en modern maskinpark, effektiv produktion som använder laser, CNCfräsning och speciella program för konstruktion och beredning. Kunderna finns i Sverige, Danmark, England, Tyskland och Norge.

– Vi tillverkar trappor åt de flesta större byggbolagen och ett antal småhustillverkare. Men vi har också ett återförsäljarnät av skickliga installatörer och montörer som riktar sig till privatkunder. Detaljer är viktiga och noggrannhet genomsyrar produktionen från första idé ut till montörerna som mäter och installerar i den enskilda villan. Små detaljer i utformningen som man kan ta på och som ger en skön känsla i händer, fötter och som värmer sinnena.

– Våra trapplösningar är personlig utforma utformade oavsett om man är fastighetsägare, byggare eller privatperson. Tillverkningssystemen är uppbyggda för att undvika stelbenthet och för att tillmötesgå kundernas önskemål, vilket jag tror är en av anledningarna till vårt goda rykte. Trappor och räcken tillverkas i massivt trä. Träslag som företrädesvis används är furu, björk, bok, ek, ask, valnöt och lönn. För samtliga använda träslag garanteras återplantering.

– Vi är noga med vårt miljöarbete och packar alla lastbilar så noga vi kan, vi använder spillträ från produktionen för att värma fabriken och våra lacker är vattenbaserade sedan många år tillbaka.

När man väljer trappa behöver man bestämma sig för om den ska vara rak eller svängd, antal trappsteg och vilken höjd den ska ha. Mycket avgörs av husets planlösning och av hur mycket plats det finns. Därefter kan man diskutera detaljer som träslag, färg, räckets, handledarnas och stolparnas utformning. Men även om trappan ska fästa sina trappsteg i väggen, om den ska vara frihängande eller ha traditionella sidor.

– Många väljer att anpassa trappans färger utifrån färgen på golv och väggar. Det är faktiskt ett av skälen till att eksteg och vita vanger är den vanligaste kombinationen idag. En ny typ av design som slagit igenom och utvecklats de senaste åren är WF-trappan. Den har inget sidostycke på insidan, så kallad innervägg, vilket ger interiören ett luftigare och elegantare intryck. WF-trappan är en kombination av trapphantverkarens skicklighet och modern högteknologi. WF-trappan tillverkas endast av hårda träslag med ståndare och handledare som anpassats till kundernas krav på form, funktion och elegans.

– Den är unik på grund av att den är frihängande. Den är också testad och godkänd av Statens Provningsanstalt med tanke på säkerhetskraven. Det kan inte många av våra konkurrenter säga.

Läs mer på atab-trappan.se

Share This Post :