Innovation

BOSTAD

FUNKTIONELL KONST LYFTER TRÄDGÅRDEN

Det började i trädgårdsmästaren Eva Larssons egna trädgård. Efter att hon designat en stor dubbelgrind i stål så kunde hon inte sluta. Hon fortsatte att utforma mer och mer trädgårdskonst och i år, i samband med Nordiska Trädgårdar i Stockholm de 6 april, lanseras produkterna under namnet Stålhetta.

– Poängen med produkterna är att det ska vara både snygga och funktionella i ett och samma paket. De kan framförallt användas som avskärmningar i trädgården så att man lättare kan skapa olika rum, säger hon. Stålhetta driver hon tillsammans med sin syster Christina och deras gemensamma vän Ann Rosengren. De är alla entreprenörer och har arbetat på var sitt håll, och med olika material innan de kom på att göra det bättre tillsammans. Eva Larsson ser Stålhetta som en motpol till det något skrala utbudet som finns idag.

– Jag blir nästa arg när jag tänker på att det egentligen bara finns olika typer av prefabricerade väggar i impregnerat trä, när det gäller avskärmning för trädgård. Den typen av lösningar gör att alla trädgårdar i ett kvarter snabbt ser likadana ut. Jag tycker också att pallkragarna som många odlar i är tråkiga. Därför ville vi helt enkelt skapa snygga, unika och praktiska alternativ.

Produkterna är, som namnet antyder, tillverkade i stål som skärs ut med laser i en fabrik i Västerbottens inland. Designen bidrar till att trädgården blir både lättskött och inbjudande att vistas i. Det är också en levande kollektion – Eva Larsson ritar nya modeller varje år.

– Det här är robusta, rejäla pjäser och de väger således en hel del. De har bockade kanter vilket gör att man enkelt kan skruva fast dem i en betongsockel – eftersom de är stora så tar de ganska mycket vind och ska alltså helst förankras ordentligt.

För närvarande finns produkterna att beställa via nätet och en ny webbshop är under uppbyggnad.

– Vi har också ett fåtal återförsäljare i landet och målet är att de ska bli ännu fler, inte minst för att vi ska kunna korta ner transportsträckorna. Vi hoppas också på att så småningom kunna ha tillverkning på fler ställen, säger Eva Larsson. Nu är siktet inställt på den officiella lanseringen under mässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm den 6 april.

– Då finns vi på plats och visar och berättar mer om produkterna och designen, säger Eva Larsson.

Läs mer på www.stalhetta.se

Kontakt på info@stalhetta.se

Share This Post :