Innovation

BOSTAD

BYGGFÖRETAGET FIXAR DIN RENOVERING

Trender avlöser som bekant varandra – på byggföretaget Holmfast ser man hur fokus skiftat från badrum till kök.

– En badrumsrenovering är ju ett betydligt större ingrepp i din vardag än om du renoverar köket. Om ett stambyte är planerat så är det nog också många som väntar och väljer att sätta sin egen prägel på badrummet i samband med bytet, säger Herman Holm, vd för Holmfast.

Hur ser då trenden ut i köket?

– Det är allt fler som efterfrågar ett klassiskt kök. Tidigare så har det varit supermodernt men nu är det mer herrgårdsstil gärna i kontrast med moderna inslag, smart teknik och energisnåla vitvaror. Storköksstilen är i princip borta, säger han. Byggföretaget Holmfast är ett familjeföretag i tredje generationen och som idag har tre affärsområden: Holmfast Byggtjänst, Holmfast Elektriska och Holmfast Drift. Och de lever upp till sin devis, fråga inte vad vi kan erbjuda dig, berätta istället vad du vill ha.

– Vi gör allt från kökstrappskonverteringar, stambyten, råvindsombyggnader till mindre renoveringar, säger Herman Holm, som beskriver sig som den snällaste diplomaten av alla.

– Det är vår byggchef Jonny som är den raka diplomaten, den som helt enkelt förklarar vad som funkar. Det är otroligt viktigt att man ska kunna vända sig till oss med till exempel en köksrenovering och känna sig trygg med att resultatet av renoveringen kommer att fungera både praktiskt och estetiskt.

Våra styrkor är bland annat att vi har kunskap om både konstruktion, form och byggteknik. Holmfast Byggtjänst har egna skickliga hanverkare inom måleri, plattsättning, rörmokeri och fin- och byggnadssnickeri.

I många av de sekelskiftesgamla fastigheterna innanför tullarna så finns de gamla kökstrapporna kvar och det är många föreningar som inte längre ser den som nödvändig, istället ger den en möjlighet att öka bostadsytan.

– Vi håller just nu på med ett projekt där konverteringen innebär att lägenheterna får cirka 5–6 kvm extra yta och vi installerar även franska balkonger. Arbetet tar cirka sex månader och innebär en del störande moment men resultatet blir enormt trevligt. Det är många som samtidigt passar på att bygga om sitt kök.

På samma sätt som de gamla kökstrapporna är en utvecklingspotential i fastigheten så är det många som lyfter blicken mot vinden.

– Ibland handlar det om att bygga om hela råvinden till nya lägenheter men det kan också vara privatpersoner som vill utnyttja vinden till att bygga om till etagelägenhet, säger Herman Holm. De flesta renoveringar innebär också att man måste se över elen, vilket Holmfast också kan lösa.

– Förr kunde man renovera badrum eller kök och bara fixa elen just där, det går inte längre, utan gör man ingrepp så måste man också byta jordfelsbrytare. Även om det idag handlar om strömsnåla installationer så är tekniken fortfarande ganska traditionell. Ett tips är att när man renoverar också se över var man har sina uttag och göra som i nybyggnationer där det normalt finns uttag var fjärde meter. Det kommande året kommer Holmfast bland annat att bygga parhus i ett område i norra Stockholm och en trapphuskonvertering i ett sexvåningshus där det också ska byggas terrass.

Holmfast är medlem i arbetsgivarorganisationen Fastigo. Därmed har de tagit klivet och anslutit sig till kollektivavtalet genom ett hängavtal inom alla företagets verksamhetsgrenar.

– Jag ser detta som en utveckling av bolagen. Det ger oss en styrka i dagens konkurrens och visar att vi tar ansvar för företagen och vår personal säger Herman Holm.

Läs gärna mer på www.holmfast.net

Share This Post :