Innovation

BOSTAD

MUSFRITT MED INNOVATIV TEKNIK

Nu när det börjar bli höst och kallt blir det också tuffare för möss och råttor. Därför söker de sig gärna inomhus för att hitta föda och värme – något som är mindre uppskattat av oss människor. Men med modern teknik kan man slippa skadedjuren på ett miljövänligt och giftfritt sätt.

– Nya regler har gjort att privatpersoner inte längre har möjlighet att köpa råttgift över disk och snart blir även musgift förbjudet. Samtidigt är gifterna inte alltid så effektiva eftersom vissa råttpopulationer kan utveckla resistens, berättar Björn Lindberg, produktchef för Silverline – ett företag som utvecklar olika lösningar för hem- och trädgårdsskötsel, däribland Silverline Mus&Råttfritt som med hjälp av ultraljud och elektropulser skapar en ogästvänlig miljö för skadedjuren. Alla som fått oönskat besök av gnagare vet hur obehagligt det kan vara. Råttor och möss smutsar ner, gnager och skapar en ohygienisk miljö. Många människor har också fobier för gnagarna och upplever dem som mycket obehagliga.

– Vår teknik fokuserar på att se till att skadedjuren inte vill ta sig in i lokalerna, istället för att man ska behöva ta kål på dem, säger Björn Lindberg.

Hur fungerar det?

– Avskräckarna finns i olika varianter som ansluts till väggkontakten. Den skickar sedan ut ultraljud på varierade frekvenser i rummet. Detta stör skadedjurens förmåga att kommunicera och varna varandra och skapar en odräglig miljö för dem. De mer avancerade avskräckarna skickar samtidigt ut elektropulser i elledningarna vilket gör att skadedjuren undviker att använda dessa som springvägar samt att gnaga på dem– det är nämligen ett vanligt problem att skadedjur gnager på elledningar vilket kan orsaka både kortslutningar och bränder, säger Björn Lindberg.

Enheten skyddar rummet den installeras i, ultraljudet kan inte penetrerar väggar, men det går enkelt att komplettera med fler enheter i ytterligare rum om man vill ha ännu bättre skydd.

– Det är också viktigt att man placerar enheten så ljudet kan flöda fritt – möbler, textilier dämpar annars ultraljudets effekt. Förråd, vind, källare, garage och sommarstugor är särskilt utsatta för skadedjursangrepp.

– Men egentligen kan ju möss och råttor ta sig in överallt. Därför gäller det att förebygga och vidta försiktighetsåtgärder innan problem uppstår. Till exempel ska man se till att inte ha födoämnen liggandes framme och det är också lämpligt att täta igen eventuella hål och springor i fasaden. Silverlines produkter finns att köpa både i dagligvaruhandeln och på byggvaruhus.

– De går att köpa både styckevis eller i olika kit där flera olika enheter ingår för ett mer omfattande skyddssystem, säger Björn Lindberg.

Film om Mus&Råttfritt
 
 
 
Film om hur Mus&Råttfritt fungerar
 

 

Läs gärna mer på www.silverline.se

 

Share This Post :