Innovation

BOSTAD

Tryggare Boende Med Smarta Hus

Smarta system ger ett tryggare och mer praktiskt boende. Det är tanken bakom Svensk Husproduktion, och deras varumärke LB-Hus, nya koncept. Sedan början av året erbjuder de smarta, digitala lösningar som standard i alla sina hus.

– Vi märker att våra kunder är väldigt nyfikna på smarta, uppkopplade funktioner och nu när vi har nått en punkt där den nya tekniken både är driftsäker och ekonomiskt hållbar, kändes det helt naturligt att lansera det här konceptet, säger Lars Westling, försäljnings- och marknadschef på LB-Hus. Funktionerna som ingår i standardutförandet är till exempel smarta eluttag och strömbrytare. Med hjälp av en app i telefonen kan husägaren enkelt styra belysning och elförbrukning – oavsett om man är hemma eller inte.

– En väldigt bra funktion är att man kan välja mellan “hemmaläge” och “bortaläge”. Det sistnämnda innebär att vissa funktioner kan stängas av i energibesparingssyfte när man är borta. Man kan också ställa in att olika lampor tänds och släcks slumpmässigt för att ge sken av att det folk i huset, och på så sätt avskräcka tjuvar.

– Systemet pratar också med husets värmepump, som är tillverkad av Nibe, och ger husägaren full koll på energiförbrukningen. Förutom att systemet ger en ökad komfort finns det således tydliga säkerhetsfördelar.

– Brandlarmen är kopplade till systemet och i händelse av brand så tänds lamporna så att man lättare ser utrymningsvägarna. Det går också att koppla inbrottslarm till systemet vilket gör att utebelysningen börjar blinka i fall att någon bryter sig in och aktiverar larmet. Det är också möjligt att addera fler funktioner utöver det omfattande basutbudet, förklarar Lars Westling.

– Bland annat har vi nyligen lanserat en laddbox från Chargestorm till elbilar som kan monteras antingen på huset eller i garaget. Vi ser att många i den målgruppen som vi vänder oss till är tjänstebilsförare – där marknaden för laddhybrider och elbilar växer. Vi är stolta att kunna erbjuda dessa kunder en smart och säker lösning för att ladda bilden hemma.

En annan sak som efterfrågas allt mer är solceller, vilket vi nu också erbjuder som tillval. LB-Hus vilar på gamla anor och i år är det 60 år sedan det grundades i skånska Bromölla. Sedan 2012 ägs varumärket av Svensk Husproduktion AB.

– Vi förvaltar varumärket i grundaren Lennart Bengtssons anda, samtidigt som vi hela tiden blickar framåt och hittar nya, innovativa lösningar. De smarta husen är utgör 2017 års huskollektion och funktionerna är standard i LB-Hus bägge produktserier; LB Optimal, som riktar sig till den breda marknaden, och LB Senior som är hus anpassade för den nya tidens aktiva seniorer.

– Vi håller nu på att bygga ett visningshus i Stockholm. Det kommer står färdigt efter sommaren och det innebär en möjlighet för alla som är intresserade att komma och titta och uppleva smarta hem-funktionerna i verkligheten, säger Lars Westling.

Läs mer på lbhus.se

Share This Post :